Koliko ur dnevno posvetite družbenim omrežjem.

Matevž Berkopec

V svetu marketinga na družbenih omrežjih je pogost stavek, da brez življenja na družbenih omrežjih težko razumeš njihove zakonitosti. Ker se tako hitro spreminjajo, moraš biti vsekozi v kontaktu z njimi. Zato me je zanimalo ali obstajajo uradne statistike, koliko časa preživimo na družbenih omrežjih in zakaj jih uporabljamo?

Sam na družbenih omrežjih preživim večino dneva z večjimi ali manjšimi časovnimi prekinitvami. Zelo redko mine nekaj ur, da ne bi osvežil vsaj kakšne aplikacije, povezane z mojim online življenjem. Lahko bi rekel, da preživim na Facebook-u okoli 8 ur, na Instagramu dobro uro, na Snapchatu dobre pol ure. Številke pomenijo, da sem toliko ur povezan na aplikaciji ali desktopu in ne, da sem dosegljiv preko podatkov ali Wi-Fi-ja.

»Od jutra do sutra.«

Dan začnem s pregledom dogajanja na družbenih omrežjih, zadnje čase pa sem se ujel, da dan tako tudi končam. Kaj nas vodi, da imamo vsak trenutek občutek, da nekaj zamujamo? Vsebin na družabnih omrežij je toliko, da te zlahka zaposlijo za določen čas, bodisi za pogovor s prijatelji, za posel ali zabavne vsebine.
Osebno nimam občutka, da bi ta čas lahko porabil koristneje. Očitno čas, ki ga ne namenim družbenim omrežjem, preživim tako kakovostno, da mi vsa našteta omrežja ne preprečujejo običajnega življenja. Se pa moram vedno zavestno odločiti, da telefona/računalnika določen čas ne bom uporabljal.

Kvalitetno preživljanje časa?

Ne verjamem ljudem, ki pravijo, da zaprite omrežja in kakovostno preživite čas. Razumem, da se moramo več gibati v naravi, se ukvarjati s športom, vendar sem pred prihodom družbenih omrežij svoj čas preživel enako. Mogoče sem malo več kolesaril, vendar sem imel tudi precej več časa. Naučil sem se, da kvalitetno preživljanje prostega časa ne pomeni nujno povsem brez družbenih omrežij, ampak se mora dogajati v razmerju, vsakega po malem, kot jing in jang. Če uspemo ohraniti zdravo mero druženja v živo, gibanja v naravi in smo hkrati aktivni na družbenih omrežjih, sam ne vidim težav.

Družbena omrežja v vsakdanu.

Moti pa me prisotnost telefonov in brskanje po družbenih omrežjih na sestankih in za omizjem pri pogovorih s prijatelji/znanci. Že po bontonu tja ne sodijo, ker zmotijo tok pogovorov. Torej družbena omrežja so velik del mojega življenja, vendar mi ga ne krojijo. Na njih lahko predstavim del življenja, ki ga želim, del pa ga še vedno ohranim kot zasebnega. Veliko lepih spominov radi ohranimo zase, nekatere pa radi delimo, odvisno od posameznikove odločitve. Kakšne so vaše izkušnje?

Koliko ur potem?

Ali obstaja zdrava mera uporabe družbenih omrežij? Najbrž ja, vendar jo mora vsak posameznik najti sam. Nikakor pa ni priporočjivo, da ste ujetnik kratkih fix-ov a to obstaja kakšna druga beseda?, ki jih ponuja nova notifikacija, nov like, nov snap, nov story, ali kaj petega 🙂

Svetovna statistika.

V letu 2016 so ljudje na Facebook-u povprečno preživeli 35 minut, na Youtubu 40 minut, na Snapchatu 25 minut, na koncu sledi Instagram s 15 minutami uporabnikovega časa na dan.

Zanimivo branje:
Čas, ki ga posvečamo družbenim omrežjem, raste:
http://blog.globalwebindex.net/chart-of-the-day/daily-time-spent-on-social-networks/